Verbouwing dagbehandeling Oncologie / Hematologie, Diakonessenhuis, Utrecht

Het slopen van een totale verpleegafdeling, en op die plaats realiseren van een nieuwe dagbehandeling afdeling voor Oncologie / Hematologie. De architect heeft alleen definitief ontwerp gemaakt, de uitvoering-werktekeningen zijn verzorgd door BAM., De architect heeft de segmenten Water, Aarde, Lucht en Vuur als inspiratie gebruikt op de nieuwe afdeling. Kleuren en prints uit de natuur geven het centrum een natuurlijke uitstraling.

Het centrum, waar mensen met kanker onder andere een chemokuur ondergaan, is ontwikkeld op basis van ervaringen van patiënten en de laatste inzichten van professionals. “Het nieuwe centrum is een voorbode van hoe de rest van het Diakonessenhuis er na de nieuw- en verbouw uit gaat zien”, aldus Rob Florijn, voorzitter raad van bestuur Diakonessenhuis.

Welbevinden, comfort en keuzevrijheid waren de uitgangspunten voor de bouw en inrichting van het dagbehandelingscentrum. Zo kan iedereen altijd eten naar behoefte; tijdens behandelingen kunnen smaak en eetlust namelijk veranderen. Er zijn verschillende soorten stoelen, waarop men afhankelijk van de behoefte kan plaatsnemen. Medische apparatuur is zoveel mogelijk uit het zicht geplaatst. Indirect licht en een open haard creëren een huiselijke sfeer. Voor elke patiënt is één vaste professional het aanspreekpunt voor alle vragen en afspraken.

Rol BAM Utiliteitsbouw

BAM Utiliteitsbouw bv trad bij dit project op als hoofdaannemer, dat betekent dat ook de installaties bij in onze aanneemsom zaten. Als hoofdaannemer waren wij verantwoordelijk voor de algehele uitvoeringscoördinatie.

Doorfunctioneren

Het ziekenhuis bleef tijdens deze grote verbouwing normaal doorfunctioneren. De nodige maatregelen zijn genomen om dit te waarborgen, er is ondermeer gebruik gemaakt van geïsoleerde stofschotten.

Complexe factor bij dit project was onder andere dat de gang moest bruikbaar blijven voor route van OK naar IC-afdeling. Daarom is het vervangen van de vloerbedekking en het plafond in avond- en weekend uren gebeurd. Om geen overlast te bezorgen aan de onderliggende afdeling waren er beperkingen in boortijden.

Beperkt werkterrein

Er was geen opslag beschikbaar buiten de te verbouwen afdeling. Materialen werden daarom aangeleverd volgens een just-in-time schema. Het transport/aanvoer gebeurde via gevelopening, zodat de looproutes vrij voor patiënten, bezoekers en personeel bleven.