Verbouwing en uitbreiding Timmerfabriek Maastricht

De Timmerfabriek is een industrieel monument aan de Boschstraat in Maastricht dat ooit deel uitmaakte van de Koninklijke Sphinx. Het was vroeger een opslagplaats voor aardewerk zoals servies en sanitair. In de kleine timmerwerkplaats werden houten kratten gemaakt waarin het porselein werd vervoerd. De Timmerfabriek huisvest momenteel Bureau Europa en De Muziekgieterij. Bureau Europa biedt tentoonstellingen en andere activiteiten aan op het gebied van architectuur en vormgeving vanuit een sociaal maatschappelijke invalshoek. De Muziekgieterij is het belangrijkste poppodium van Maastricht en omgeving.

De Timmerfabriek ligt in het Sphinxkwartier in Maastricht. De gemeente Maastricht transformeert dit voormalig industrieel gebied tot Maastricht moderne, bruisende stadswijk waar nieuw ondernemerschap, cultuur en stads wonen elkaar ontmoeten. Met het uitbreiden en verbouwen van de Timmerfabriek heeft de gemeente de ambitie een culturele hotspot te maken van het voormalig fabriekscomplex.

BAM Bouw en Techniek en Schakel & Schrale Maastricht renoveerde het monumentale pand en breidde de Muziekgieterij uit met een nieuwbouw bestaande uit een grote zaal met podium met een capaciteit van 1.100 bezoekers, een backstage, kantoor, lounge en vergaderruimten voor muzikanten en medewerkers van de Muziekgieterij, vier artiestenkamers, een barruimte, terras en restaurant lounge.

Naast de uitbreiding is het voormalige Remisegebouw verbouwd tot een kantoor op de bovenverdieping en toiletruimten op de begane grond en eerste verdieping voor de bezoekers van de grote zaal. In het voormalig Magazijngebouw is de entree en de foyer met garderobe en mixing- en monitoringruimte gesitueerd. Hierin is tevens de kleine zaal met een capaciteit 450 personen met podium en een barruimte gerealiseerd. Op de eerste verdieping van het magazijngebouw zijn oefenruimten, hang out en techniekruimten voorzien. Voor Bureau Europa in de voormalige Toonzaal van de Sphinxfabriek is de Toonzaal gerenoveerd en onder andere de akoestiek van de ruimte verbeterd. De oorspronkelijke was plaats en omkleedruimte van het personeel is bewaard gebleven en opgenomen in het interieur.

Lees ook: De Muziekgieterij en BAM in gesprek over de verbouwing en uitbreiding van de Timmerfabriek
 

Projectdetails


Opdrachtgever
Gemeente Maastricht


Realisatie
Oktober 2017 - december 2018


BAM bedrijf
BAM Bouw en Techniek en Schakel & Schrale Maastricht


 

Delen

Meer afbeeldingen