Verbouwing (Kasteel) Buitenplaats Vaeshartelt te Maastricht

Bij Buitenplaats Vaeshartelt, gelegen in het groen aan de rand van Maastricht, stap je letterlijk even terug in de tijd. Maar wel  met de luxe van nu. Kasteel Vaeshartelt gaat terug tot de tiende eeuw en was enkele generaties in het bezit van de familie Regout, tot 1953. Daarna was het gebouw enkele tientallen jaren in gebruik als jeugdherberg, waarna het ingrijpend gerestaureerd is. De laatste jaren is het kasteel in gebruik als hotel en congrescentrum. Daartoe werd aan de achterkant een nieuwbouwvleugel toegevoegd in een moderne, contrasterende stijl. De stallen en schuur zijn in gebruik als kantoorruimte. Het park en een bijbehorend bosperceel zijn openbaar toegankelijk.

BAM werd gevraagd om op korte tijd op basis van een proefkamer een raming te overleggen. Het werk, naar ontwerp van Maurer United Architects, bestond uit de sloop van de bestaande binnenwanden en de verbouwing van 65 hotelkamers en 4 gangen, verdeeld over drie verdiepingen. We hebben de metalstudwanden en van de nieuwe badkamers geplaatst en alle tegelwerk voorzien. Daarnaast verzorgden we de brandwerende voorzieningen, het frezen van de elektra en plaatsten we de zogeheten ‘keyreaders’. BAM trad op als bouwkundig aannemer met uitvoeringscoördinatie binnen de formatie van het bouwteam.

De verbouwing van Buitenplaats Vaeshartelt was in verschillende opzichten een bijzonder project. Zo was er weinig tijd voor de voorbereiding en hebben we snel ingesprongen op de wensen van onze opdrachtgever. Daarnaast bleven alle overige kamers, conferentiezalen, restaurant en bar doorfunctioneren. De totale verbouwing was verdeeld in drie fasen. Iedere fase bestond uit een verdieping die in zijn geheel werd afgesloten. Iedere fase werd gestart met een LEAN-sessie, waarbij onze vaste co-makers aanwezig waren. Onze werktijden hebben we aangepast aan de gasten, waardoor we in de ochtend pas na negen uur aanvingen en sloopwerkzaamheden uitvoerden op rustige momenten. Daarnaast werd er iedere twee weken met de opdrachtgever overlegd over geplande evenementen en werd er op die momenten ‘onzichtbaar’ gewerkt. Dat betekend geen aan- en afvoer van goederen en geen geluidsoverlast.

In goed overleg met onze opdrachtgever hebben we deze verbouwing in minder dan 5 maanden kunnen afronden. De hotelgasten hebben niet tot nauwelijks hinder ondervonden van onze werkzaamheden.