Vernieuwing en verbouwing Paleis Het Loo in Apeldoorn

Museum Paleis Het Loo is een van de meest populaire musea van Nederland bestaand uit een uniek ensemble van een zeventiende-eeuws paleis, barokke tuinen, een stallencomplex en een imposant Bassecour. Door veranderende behoeften en wensen en noodzakelijk onderhoud was het echter tijd voor vernieuwing, verbouwing en verbetering. In 2018 is de renovatie van het paleis gestart en is een begin gemaakt met het groot onderhoud en het uitbreiden van de bezoekersfaciliteiten. BAM Bouw en Techniek - Regio Oost realiseert de vernieuwing en verbouwing van de entreepaviljoens en vleugels van Paleis Het Loo in Apeldoorn. Ook verzorgen wij de ondergrondse uitbreiding van het paleis naar een ontwerp van KAAN Architecten uit Rotterdam.

Het toegankelijke ontwerp, geïnspireerd op de plattegrond en de maatvoering van het paleis, geeft een logische plek aan alle functies en ruimtes en heeft de grandeur die van een toonaangevend museum verwacht mag worden.

De artist impressions van KAAN Architecten in publicaties over het project zijn bedoeld om een globale, visuele indruk te geven van het definitief ontwerp. De beelden vormen in die zin géén exacte weergave van de toekomstige werkelijkheid. Het auteursrecht op de afbeeldingen en teksten in deze publicatie rust bij museum Paleis Het Loo of deze zijn met toestemming van de auteursrechthebbende opgenomen. Hergebruik voor commerciële doeleinden is niet toegestaan. Degene die een afbeelding wenst te gebruiken dient contact op te nemen met museum Paleis Het Loo.

     Impressie Bassecour*

Ondergrondse Museumruimte

De vier grasparterres op de Bassecour (het voorplein) van Paleis Het Loo worden vervangen door een glazen ondergrond waarover een dun laagje water stroomt. Daaronder bevinden zich het nieuwe entreegebied en de Grand Foyer van het museum. Onder de Bassecour zal BAM Bouw en Techniek een vijf meter hoge museumruimte realiseren, die de vleugels en het hoofdgebouw van het paleis met elkaar verbindt. De ondergrondse ruimte (Grand Foyer) is straks het kloppende hart van Paleis Het Loo, dé plek waar alle bezoekers samenkomen, zich verspreiden over het museumcomplex en als vanzelf terugkeren. .

De artist impressions van KAAN Architecten in publicaties over het project zijn bedoeld om een globale, visuele indruk te geven van het definitief ontwerp. De beelden vormen in die zin géén exacte weergave van de toekomstige werkelijkheid. Het auteursrecht op de afbeeldingen en teksten in deze publicatie rust bij museum Paleis Het Loo of deze zijn met toestemming van de auteursrechthebbende opgenomen. Hergebruik voor commerciële doeleinden is niet toegestaan. Degene die een afbeelding wenst te gebruiken dient contact op te nemen met museum Paleis Het Loo.
     Impressie Grand Foyer*

De Grand Foyer verbindt het entreegebied met het paleis en geeft toegang tot de tijdelijke tentoonstellingen in vier tentoonstellingszalen. De ondergrondse uitbreiding kent een bijzondere lichtinval dankzij het glazen plafond ter hoogte van de voormalige grasparterres.

Coördinerende bouwer

Daarnaast treedt BAM op als coördinerend bouwer voor de werkzaamheden aan de vleugels en de ondergrondse nieuwbouw. “Met ons coördinatieteam ontzorgen wij de uitvoering van zowel de renovatie als nieuwbouw  van  Paleis Het Loo”, aldus Rolf Abbringh, directeur BAM Bouw en Techniek - Regio Oost. “We zetten bijvoorbeeld BIM in om met virtueel bouwen de raakvlakken met de betrokken partners te beheersen.”

Tijden de uitvoeringsperiode is het paleisgebouw gesloten voor publiek. De heropening van het gerenoveerde museum staat gepland voor medio 2021.

 

* De artist impressions van KAAN Architecten in publicaties over het project zijn bedoeld om een globale, visuele indruk te geven van het definitief ontwerp. De beelden vormen in die zin géén exacte weergave van de toekomstige werkelijkheid. Het auteursrecht op de afbeeldingen en teksten in deze publicatie rust bij museum Paleis Het Loo of deze zijn met toestemming van de auteursrechthebbende opgenomen. Hergebruik voor commerciële doeleinden is niet toegestaan. Degene die een afbeelding wenst te gebruiken dient contact op te nemen met museum Paleis Het Loo.