Versterken Gemeentehuis Loppersum

Versterken van het gemeentehuis voor de gemeente Loppersum in Groningen. Het gemeentehuis moest versterkt worden om beter bestand te zijn tegen mogelijke aardbevingen. Er is gezocht naar een manier die zo weinig mogelijk impact heeft op de omwonenden en de medewerkers en bezoekers aan het gemeentehuis.

Het gemeentehuis Loppersum is met behulp van base isolation versterkt. Er is een kelderconstructie onder het gemeentehuis geconstrueerd met onder andere gebruikmaking van tijdelijke damwanden. Door middel van vijzels is tijdelijk het gewicht van de bovenbouw overgebracht naar de nieuwe kelderconstructie en vervolgens zijn er 103 sliders onder het gemeentehuis aangebracht. Ook zijn stalen koppelingen aangebracht tussen de wanden van de 1e verdieping en de dakvloer. Tijdens de gehele bouwperiode is het gemeentehuis open gebleven voor werknemers en bezoekers.

BAM heeft haar kennis en kunde ingebracht in het ontwerpteam BORG met onder andere ons ingenieursbureau BAM Advies en Engineering. Het team is gekomen tot een aanpak en ontwerp dat aansluit bij de gewenste aardbevingsbestendigheid en valt binnen de speelruimte welke de klant kon bieden met betrekking tot overlast en dergelijke.

Door middel van het gebruik van base isolaton hebben we het gemeentehuis Loppersum aardbevingsbestendig gemaakt. Ook hebben we de zorg gekregen voor de controle, keuring en schoonmaak van de sliders voor vijf jaar.

Benieuwd hoe de werkzaamheden zijn verlopen? Bekijk de korte timelaps die we op het project maakten.

Versterken Gemeentehuis Loppersum

Projectdetails


Opdrachtgever
Centrum Veilig Wonen


Gebruiker
Gemeente Loppersum


Adviseur
BORG B.V.


Constructeur
BORG B.V.


Realisatieperiode
Februari 2019 - december 2019


 

Delen

Meer afbeeldingen