Vervangen vergaderzalen en Veldekezaal Gouvernementsgebouw (Provinciehuis) te Maastricht

In het Limburgs Gouvernement zetelen Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en de gouverneur. Het gebouw is gelegen in de uiterwaarden van de rivier de Maas in de Maastrichtse kantorenwijk Randwyck op een plek waar eertijds het vestingwerk Randwyck was gelegen. Het bestuursgedeelte van het Gouvernement ligt op een eilandje in de Maas.

De verbouwing betrof het vernieuwen en gelijktijdig verplaatsen van de verouderde vergaderzalen en het verplaatsen van de Veldekezaal naar het bestuurlijk gedeelte in het gebouw. De vergaderzalen hebben door deze verbouwing weer een geheel eigentijdse uitstraling gekregen.

 

BAM Utiliteitsbouw verzorgde alle bouwkundige werkzaamheden en had daarnaast de verantwoordelijkheid voor de uitvoeringscoördinatie van alle partijen inclusief installaties. Door een vooraf opgesteld communicatieplan, een LEAN planning en twee wekelijkse cockpitoverleggen hebben wij een ongestoorde doorgang kunnen garanderen. Samen met onze opdrachtgever hebben we de beste momenten afgestemd om logistieke- en geluidsproducerende activiteiten uit te voeren. Dit betekende dat we ons flexibel moesten opstellen in de beperkte werkruimte en werktijden. Op verzoek van de opdrachtgever hebben we tijdens de vakantieperiode (bouwvak) doorgewerkt. 

Onze werkzaamheden bestonden uit:

  • vernieuwen van de plafonds

  • compleet vernieuwen van de toiletten

  • plaatsen van brandwerende puien

  • plaatsen van nieuwe MS-wanden

  • vernieuwen lift

  • aanbrengen tapijt

  • schilderwerkzaamheden

  • diverse sparingen

  • ontwerpen, fabriceren en plaatsen glazen trappen

Het glas van de buitengevels van deze ruimtes is vervangen voor HR++ glas inclusief screenslines welke per ruimte elektrisch bedienbaar zijn. Tevens zijn alle buitenramen voorzien van geïntegreerde zonweringen. Ook het glas welke als ruimte/gang afscheiding bij de vergaderzalen gebruikt is, is voorzien van screenlines welke per ruimte elektrisch bedienbaar zijn.

Omdat er nauwelijks ruimte voor keten (schaft/uitvoering) was, was er geen opslag van bouwmaterialen mogelijk. Wij hanteerden daarvoor het principe “just in time”. Alle benodigde materialen werden ‘s morgens om 07:00 uur aangevoerd en in diezelfde lichting werd alle sloopafval mee terug genomen. Met deze methode werden de voorraden zeer klein gehouden of zelfs tot nul gereduceerd.

BAM voelt zich maatschappelijk verantwoordelijk en voert een actief sociaal beleid. Binnen dit beleid verzorgen wij passende werkplekken voor een grote groep mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Wij hebben 3% van de loonsom verloont door middel van het inzetten van een leerling.