Realisatiefase

BAM zet tijdens de realisatiefase BIM op verschillende manieren in. Zo stellen we met behulp van BIM bijvoorbeeld een logistiek plan op waarbij leveringen van materiaal kunnen worden aangepast aan de ‘real time’ voortgang van het bouwproces. We koppelen de voortgang van de uitvoering aan de aanwezige voorraad in een logistieke ‘hub’ in de omgeving van de bouwplaats. Zo kunnen we continu bepalen of materiaal eerder of later geleverd moet worden. Leveranciers leveren de benodigde materialen bij deze hub af. 

Dit heeft een aantal voordelen:

  • Geen voorraadbeheer  meer op de bouwplaats zelf.
  • De benodigde materialen zijn altijd op tijd aanwezig.
  • Transport naar de bouwplaats vindt plaats buiten de bouwtijden.
  • We minimaliseren hiermee verkeersoverlast.
  • Afval wordt direct vanaf de bouwplaats afgevoerd. Hierdoor blijft de bouwplaats schoon en opgeruimd. En dit komt ook de veiligheid ten goede.
  • Het voorkomt verspilling van geld: er is nu geen sprake meer van aparte leveringen per leverancier.

Met BIM krijgt de klant ook steeds actuele informatie en in vroeg stadium een goede indruk van het eindproduct. Een gebouw dat steeds afgestemd is op de wensen van die klant. En bij oplevering staat er een gebouw waaraan een database is gekoppeld met alle informatie die nodig is voor exploitatie, calamiteiten en verbouwingen. U beschikt dan over een consistent ‘As Built-model’, een combinatie van eisen, documenten, 3D-model en gekoppelde data. Deze informatie kan centraal beheerd worden, is overal beschikbaar en up-to-date. En vormt een onderdeel van het complete gebouwdossier: één model voor alle informatie.